High Performance project

De zeilsport maakt de laatste jaren een stormachtige ontwikkeling door naar steeds snellere en spectaculairdere boten. Omdat Nederland in deze klassen nog niet sterk vertegenwoordigd is heeft het Watersportverbond het High Performance project opgezet voor de 49er, 49erFX en Nacra17. Een tiental jonge zeilers en zeilsters volgt onder leiding van drie coaches een internationaal trainings- en wedstrijdprogramma met als doel de wereldtop te bereiken.

De boottypen zijn qua zeileigenschappen vergelijkbaar zodat zeilers relatief makkelijk de overstap kunnen maken tussen de 49er (heren), 49erFX (dames) en Narca17 (mixed).

De 49er is een zogenoemde skiff met asymmetrische spinnaker en dubbeltrapeze. De boot stelt grote eisen aan de balans en atletische kwaliteiten van de zeilers. Op de Olympische Spelen van 2000 in Sydney stond hij voor de eerste keer op het programma. De 49erFX (Female eXtreme) is het kleine zusje van de 49er en heeft dezelfde romp maar alleen een kleiner zeil. De Nacra17 is na de Olympische Spelen van Rio de Janeiro doorontwikkeld tot een ‘full-foiling catamaran’ met draagvleugels die bij voldoende snelheid bijna helemaal uit het water komen. De verminderde weerstand zorgt voor extreme snelheden.

Het High Performance project staat onder leiding van coaches Rick Peacock, Kaj Böcker en Alain Sign. De doelstelling is om medailles te halen op de Olympische Spelen en zeilers op te leiden voor een professionele carrière in de (zee-)zeilsport. Ook in de Volvo Ocean Race en de America’s Cup worden de boten steeds uitdagender en we zijn ervan overtuigd dat deze klassen daarvoor de beste opleiding bieden.

Hieronder de talenten van het High Performance project die momenteel onderdeel zijn van de Talentploeg en binnen de Topzeilacademie hun studie en topsport combineren:

Lars van Stekelenborg
Scipio Houtman
Pim van Vugt
Daniël Bramervaer
Bart Lambriex
Thijs Visser


Annemiek Bekkering 
Annette Duetz 
Dewi Couvert
Marieke Jongens
Cecile Janmaat
Willemijn Offerman
Odile van Aanholt


 

 

naar boven