Deel dit artikel:

Windsurfster Lilian de Geus zakt naar 2e plek in klassement op voorlaatste dag bij WK RS:X

Op de voorlaatste wedstrijddag bij het WK RS:X in het Italiaanse Torbole, heeft Lilian de Geus haar koppositie in moeten leveren. De eerste twee races van de dag voer ze volgens het boekje en finishte zij als 1e en 2e. De derde race verliep echter met de nodige tegenslag. De wind nam flink af en draaide gedurende de race. Een vlaag die De Geus net miste, waardoor ze achterin de vloot kwam te varen. Ondanks een flinke inhaalrace finishte De Geus als 23e en zakt daarmee van een comfortabele eerste naar een spannende tweede plaats in het klassement, op 6 punten afstand van de Chinese Yunxiu Lu.


De Geus blik terug op een dag van uitersten: “De eerste race van de dag was er een uit het boekje. Ik stond heel ver voor en had goede shifts te pakken. Tweede race ging ook supergoed, en voer ik een 2’tje, maar mijn laatste race was helaas een hele slechte. Daar baal ik nog steeds van. Het had echt de perfecte dag kunnen worden, maar dat is niet gelukt”.

De omstandigheden op het water brachten de nodige uitdagingen met zich mee: “We hadden vandaag best wel tricky omstandigheden met veel vlagen. Maar we hadden de eerste twee races een best lekker windje van zo’n 15 - 16 knopen. De laatste race kakte de wind er helaas uit en miste ik een shift. Dat verpestte uiteindelijk helaas mijn race, waardoor ik helemaal van achter naar voren moest varen. Uiteindelijk ben ik wel nog in het midden uitgekomen, maar helaas niet bij de top 10.” 

Ondanks de tegenslag kijkt De Geus uit naar de afsluitende medalrace van zaterdag, die gevaren wordt door de huidige top 10: “Het wordt een race die ik heel goed moet varen, dus dat gaat heel spannend worden. Dat was vorig jaar in Aarhus (WK 2018, red.) niet zo, en hier in Torbole wel. Dus dat kan ook wel weer leerzaam zijn. Ik heb een goede snelheid. Er zijn wat minder boards op de startlijn dus daardoor is de start ook iets makkelijker en kan je met je snelheid al gauw goed voorin liggen, dus kijk wel uit naar de medalrace van morgen!

De Geus heeft de kans op de wereldtitel niet meer volledig in eigen hand. De punten in de top liggen dicht bij elkaar. De Geus moet in elk geval tijdens de medalrace de Chinese Yunxiu Lu minimaal 3 plekken achter zich laten om de Wereldtitel te kunnen bemachtigen, maar er liggen (door het geringe puntenverschil) nog meer kapers op de kust.. 

Tussenstand WK RS:X-women

  1. Yunxiu Lu (CHN), 46 punten

  2. Lilian de Geus (NED), 52 punten

  3. Katy Spychakov (ISR), 54 punten

  4. Marta Magetti (ITA), 64 punten

  5. Giorgia Speciale (ITA), 69 punten

Voor meer info en resultaten, kijk je op: 
http://www.rsxclass.org/worlds2019/

Update RS:X-men 
De RS:X-mannen varen op het moment van schrijven nog hun races. Een update van deze races volgt later vandaag.

Foto: RS:X-class

naar boven