Deel dit artikel:

Windsurfster De Geus en 470-duo Zegers & Berkhout in actie bij World Cup Marseille

In het Franse Marseille maken 325 zeilers uit 40 verschillende landen zich op voor de World Sailing World Cup Final (van 4 t/m 9 juni), waaronder regerend Wereld- en Europees Kampioene Lilian de Geus en de Nederlandse 470-women Afrodite Zegers & Lobke Berkhout. Dit duo won kort geleden nog de nationale selectie van het Watersportverbond én het Europese brons bij het EK in San Remo. Zowel de Geus als Zegers & Berkhout hopen natuurlijk op een mooi resultaat bij de wedstrijd op het Olympische water van 2024, maar gebruiken de week met name ter voorbereiding op de Olympische Spelen van 2020.

Zegers & Berkhout met vertrouwen naar World Cup ondanks beperkte locatie-kennis en geleend materiaal
Na het EK in San Remo, half mei, waar het duo de nationale selectie won en het Europese brons pakte, hebben Zegers en Berkhout een periode van rust ingelast voordat zij naar de World Cup in Marseille vertrokken. Met opgeladen accu en zin in de toekomst kijken de dames uit naar hun volgende wedstrijden: “Het begint alweer te kriebelen om de volgende stappen te zetten! We hebben nu nog een jaar tot en met het begin van de Spelen. We proberen dus alle goede wedstrijden te pakken die we kunnen pakken. De selecties waren een belangrijke “milestone” richting te Spelen, maar landkwalificatie en een medaille volgend jaar (bij de Olympische Spelen van 2020 in Tokio, red.) zijn en blijven het ultieme doel.”

Hiervoor hebben de dames zich een aantal concrete doelen gesteld, die het best te ontwikkelen zijn in wedstrijd-setting. Na het EK heeft het duo de koppen bij elkaar gestoken en gekeken op welke punten er nog winst te behalen valt: “Een daarvan was de juiste set-up van ons materiaal”, vertelt Berkhout. “Ook onze communicatie samen kan nog optimaler. Daarnaast willen we verder met onze starts. Deze zijn al goed, maar kunnen nog beter. We willen hier echt een wapen van maken! Daar gaan we Marseille voor gebruiken, ook omdat dit het laatste evenement zal zijn voor het WK waar we met een groot veld gaan starten.”

Ook het varen op nieuw terrein, zonder coach en met geleend materiaal zien de dames alleen maar als een mooie uitdaging: “We hebben nog nooit in Marseille gevaren dus dit zal nieuw voor ons zijn. Maar juist dat is heel leerzaam en we zullen samen snel de patronen moeten leren herkennen. Dit gaat ons helpen in ons teamwork. Daarnaast zullen we hier zonder onze coach zijn en dus eigen verantwoordelijkheden moeten nemen. Ook zit ons eigen materiaal al in de container naar Japan, dus we zullen hier met het materiaal van het ander team varen. Hier zullen we 'even' aan moeten wennen, maar we denken ook hierin snel onze draai te kunnen vinden.”

Wedstrijden 470-women
Opening series: dinsdag 4 juni t/m zaterdag 8 juni
Medalrace: zondag 9 juni

Leerzame trainingswedstrijd voor de Geus
Voor Lilian de Geus volgen de wedstrijden elkaar in rap tempo op. Eind mei voer ze nog de Medemblik Regatta, waar ze het goud pakte. Nog geen 2 weken later stapt ze alweer op haar board voor de volgende wedstrijd.

De Geus ziet deze wedstrijden als trainingspotjes: “We gebruiken deze wedstrijden om te werken aan starts, tactiek en strategie. Marseille is een super shifty en tricky plek, dus dat is hartstikke leerzaam. Ook is het veld wat kleiner. We hebben hier ongeveer hetzelfde aantal deelnemers als op de spelen, dus dat maakt het ook interessant!”

Wedstrijden RS:X-women

Opening series: dinsdag 4 juni t/m vrijdag 7 juni
Medalrace: zaterdag 8 juni

Voor meer info en resultaten: http://wcsf.marseille.ffvoile.fr/ 

naar boven