Deel dit artikel:

Zeer uitdagende dag voor Nederlandse zeilsters bij WK Laser Radial

In het Japanse kustplaatsje Sakaiminato zijn de Nederlandse zeilsters voor grote uitdagingen komen te staan, tijdens de vierde wedstrijddag van het WK Laser Radial. De weersomstandigheden waren zo variabel, dat een groot deel van de vloot moeite leek te hebben met het kiezen van de juiste strategie. Marit Bouwmeester finishte haar races als 24e en 10e en behoudt haar 3e plek overall. Daphne van der Vaart kwam haar races als 25e en 11e over de finishlijn en klimt naar de 11e plek in het klassement.

Bouwmeester blikt terug op een moeilijke dag: “Zeer wisselende omstandigheden vandaag. We hadden moeite om grip te krijgen op de wind. Al met al heel goed gezeild en uitgevoerd wat we uit wilden voeren, maar we hadden niet de juiste strategie voor vandaag. Vanavond dus terug naar de tekentafel, want morgen lijken we vergelijkbare omstandigheden te krijgen. Voor nu is het belangrijk om de lessen van vandaag eruit te halen en met een aangepast plan van aanpak morgen de strijd in te gaan!”

In de top van het Laser Radial-klassement hebben flink wat wisselingen plaatsgevonden. De Zweedse Josefin Olsson, die ruim aan kop ging kreeg 2 penalties te verwerken die haar uiteindelijk een diskwalificatie een een RET (Retired From Race) opleverden. Bouwmeester blijft mede hierdoor op de 3 plaats met 47 punten. Niet ver verwijderd van de huidige nummers een en twee: de Turkse Ecem Güzel (41 punten) en de Finse Tuula Tenkanen (46 punten). Olsson zakt naar de 12e plek. 

De Nederlandse Daphne van der Vaart staat met 68 punten op de 11e plek en blikt terug op een pittige dag: “Dit is de raarste locatie waar ik ooit heb geracet”, vertelt de 24-jarige Van der Vaart. “Van 20 knopen naar 0 knopen wind. Dat kan hier allemaal in 1 race. Bij de laatste race kwam ik als 2e boven, en finishte ik als 11e. Dat is wel echt zonde. De wedstrijd is hier nóóit voorbij tot de finish.” 

De 21-jarige Mirthe Akkerman finishte haar wedstrijden als 41e en 43e en zakt daarmee naar de 38e plaats. 

De komende twee dagen, dinsdag 23 en woensdag 24 juli staan er nog 2 wedstrijden per dag op het programma. Voor meer informatie kijk je op: https://2019worlds.laserjapan.org/radial/

Fotocredits: Junichi Hirai

naar boven