Deel dit artikel:

Jong talent bij de Topzeilacademie: “Samen trainen met een jonge en ambitieuze groep mensen, is super belangrijk om de top te behalen”

De Topzeilacademie van het Watersportverbond is dé plek waar de huidige en potentiële Nederlandse topzeilers zich voorbereiden richting medailles op de Olympische Spelen. Hier worden de beste zeilers van het land opgeleid en begeleid, die de volgende Marit Bouwmeester, Dorian van Rijsselberghe, of Bekkering & Duetz willen worden. 4 maanden geleden stroomde er een flinke lichting nieuwe zeilers in bij de Topzeilacademie, uit verschillende klassen en van verschillende niveaus. Met name de High Performance-klassen, de 49er en de 49erFX, waren goed vertegenwoordigd.

Een van de High Performance-zeilsters die onlangs instroomde is Emma Siewers. 16 jaar en ooit begonnen met zeilen in de Spanker tijdens een vakantie in Friesland, nu dromend van een carrière als topzeilster. We vroegen Emma naar haar ervaringen binnen de Topzeilacademie tot nu toe en naar haar toekomstplannen, op zowel lange als korte termijn.

Hoe is de eerste periode binnen de Topzeilacademie voor je verlopen?
In de afgelopen periode hebben wij kennis gemaakt met de FX en met het sporten op een hoog niveau. We hebben besproken hoe wij willen dat het team functioneert. Zo heeft iedereen een eigen taak binnen het team. Ik heb de taak om te zorgen dat de masten op orde zijn en dat al het benodigde metaal aanwezig is.

Op het water zijn wij bezig geweest met het zo soepel mogelijk te laten verlopen van de training, zodat we het meeste uit een dag kunnen halen. Verder zijn we natuurlijk bezig geweest met het zo hard mogelijk varen rond de baan, met nadruk op de manoeuvres en de rechte lijnen.

Daarnaast heb ik in deze periode op een rijtje proberen te krijgen wanneer ik wat kan doen. Zo heb ik een planning gemaakt voor het gymmen, voor school en hoe ik de geplande vier trainingsdagen kan redden.

Wat heeft de afgelopen periode je opgeleverd?
Ik heb erg grote stappen gemaakt. Dat komt mede door de hoge frequentie van onze trainingen. Dat zorgt ervoor dat je gemakkelijk verder kunt bouwen op de punten waar je mee bezig bent. De punten waar ik veel mee heb gedaan zijn bijvoorbeeld de balans, trim, manoeuvres, schakelen tussen omstandigheden en communicatie. Op al deze punten heb ik grote stappen gemaakt.

Maar niet alleen op het water heb ik geleerd, ook op de kant heb ik grote stappen gemaakt. Met boat work bijvoorbeeld. De boot moet altijd tip top in orde zijn, anders heeft dat effect op de watertraining. Ik heb o.a. geleerd hoe je een gebroken mast-rail repareert, hoe je het best met epoxy kunt werken en nog veel meer!

Hoe ziet 2019 er voor jou uit?
De komende periode zal ik zeilen en school afwisselen. Dit jaar doe ik ook eindexamen op de HAVO. Zodra ik thuis kom van het zeilen gaat er een knop om en zit ik tot ’s avonds laat in de boeken. Verder ga ik proberen om naast ons FX-programma nog in de Nacra 15 of in de 29er naar het ISAF jeugd-WK te gaan. Dit is een super gaaf evenement waar ik enorm veel kan leren. Voor de FX gaan wij de komende periode nog een aantal keer naar het buitenland om te trainen. Het is nu immers te koud in Nederland. Na de winter gaan we volop aan de bak in Nederland.

Werk je nog toe naar een piek-evenement?
Ik werk dit jaar toe naar het jeugd-WK in Noorwegen.Hier wil ik proberen een top tien plek te behalen. Door zo veel mogelijk watertrainingen te doen en minimaal vier fysieke sessies per week te draaien hoop ik dit te kunnen bereiken.

Wat zijn jouw ambities voor de langere termijn?
Mijn doel is om ooit eens op de Olympische spelen een plak te halen. Om dit te redden is een van de belangrijkste dingen natuurlijk structureel mijn trainingen uitvoeren en mezelf blijven uitdagen. Ik denk dat het belangrijk is om eerst mijn HAVO-examen te halen. Daarna kan ik mij volop focussen op het zeilen.

Welke rol speelt de Topzeilacademie in het realiseren van die ambities
Het Watersportverbond zorgt ervoor dat wij begeleid worden door super goede coaches. Zowel op het water, in de gym als voor onze combinatie met school. Verder helpt het Watersportverbond ons om zo veel te zeilen als we nu doen, ook in de winter op buitenlandstages bijvoorbeeld. Ten derde is het hier mogelijk om met zo’n grote groep jonge ambitieuze mensen te kunnen trainen. Dit is een van de belangrijkste dingen voor mij. We kunnen zo veel van elkaar leren en hebben elkaar nodig om de top te behalen.

Droom jij, net als Emma, ook van een carrière als Olympisch zeiler
Voor meer informatie over het Talentplan, de opleidingstak van het Watersportverbond (gericht op jonge zeilers met grootse ambities), kijk je op: https://zeilen.watersporters.nl/wedstrijdzeilen/talentplan/

naar boven