Deel dit artikel:

Van Rijsselberghe, De Geus en Bekkering & Duetz naar medalrace bij Olympisch Test Event Zeilen

Bij het Olympisch Test Event Zeilen, dat van 17 t/m 22 augustus wordt gevaren in de baai van het Japanse Enoshima, hebben de Nederlandse zeilers zich onder mooie omstandigheden van een plek in de medalrace verzekerd. In de 49erFX en RS:X-klassen wordt op 21 augustus al de medalrace gevaren. Lilian de Geus (RS:X-women), Dorian van Rijsselberghe (RS:X-men) en Annemiek Bekkering & Annette Duetz (49erFX) hebben allen een plek in de medalrace weten te bemachtigen. In de Laser Radial, Finn en 470-women hebben de zeilers nog 1 dag met fleetraces te gaan, voorafgaand aan hun medalraces die op donderdag 22 augustus worden gevaren.

Bekkering & Duetz verdienen hun plek in medalrace na dubbele winst 
49erFX-zeilsters Annemiek Bekkering & Annette Duetz kenden de afgelopen dagen moeizame tijden. De uitvoering van de races wilde niet helemaal volgens plan verlopen en dat leidde tot tegenvallende resultaten voor de dames. Op de 4e racedag lijkt het duo zich herpakt te hebben. Bekkering & Duetz winnen de eerste en laatste race van de dag. De tweede race finishen ze als 10e. Het duo klimt naar de 8e plek in het klassement en verzekert zich daarmee van een plek in de medalrace die op woensdag 21 augustus gevaren wordt. De dames komen opgelucht van het water: 
“We hadden een hele goede dag vandaag. Na die eerste drie dagen waar we eigenlijk niet helemaal goed uitkwamen was het super lekker dat we nu gewoon de plannen uit konden voeren zoals we wilden. Heel fijn om weer vertrouwen op te bouwen, zeker op deze plek. Het was niet een hele andere dag dan de voorgaande dagen, beetje dezelfde omstandigheden, dus we hebben wel het idee dat als we het vandaag kunnen dat het onder andere condities ook wel gaat lukken. 

Het duo kijkt uit naar de medalrace van woensdag: “Morgen medalrace. Leuk! We kunnen niet meer meedoen om de medailles maar wel super leerzaam om wel een medalrace op deze plek te varen en kijken of we die ook kunnen winnen. Dat is het doel!” 

RS:X-windsurfers De Geus en Van Rijsselberghe beide naar medalrace, maar zonder kans op podiumplaats
Tweevoudig Olympisch RS:X-windsurfkampioen Dorian van Rijsselberghe kende een moeizame dag in Enoshima. Hij telde 14, 13 en 11 punten bij op het scorebord. Hij verzekert zich nog nipt van een plek in de medalrace, die hij vanuit een 10e plek ingaat:
“Vandaag maakte ik te veel fouten. Het viel gewoon niet op z’n plek. Ik mis de fitness nog en dat weet ik ook. Maar we zijn op weg om dat beter te gaan maken dus dat komt wel weer. 
Ik hang hier geen waarde aan het resultaat. Je kan niets verwachten na twee maanden niks doen. Dit is echt de eerste week dat ik weer heb gevaren sinds mijn blessure. Als Usain Bolt twee maanden niet gaat hardlopen en dan opeens de dag van de Olympische Spelen redelijk mee kan lopen maar niet op het podium staat, zal hij ook niet teleurgesteld zijn.” 

Voor Lilian de Geus (RS:X-women) verliep de dag redelijk. Ze vaart een 10, 5 en een 9 en zakt een plekje in het klassement, naar de 7e plaats, maar is al met al heel tevreden over haar dag: “Het ging niet heel slecht. We hadden goed door wat de wind deed vandaag dus dat is heel positief. Overall zijn we zeker tevreden over vandaag. In de downwinds blijf ik wel energie tekort komen, maar dat weten we nu en tactisch doe ik wel de juiste dingen. Hiermee kunnen we wel verder richting de spelen!”

Finn-zeiler Heiner: “Twee constante races, maar het moet nog beter”
Nicholas Heiner vaart een net en steady test event, maar moet toch al de hele week enkele Finn-zeilers boven zich dulden.  Ook op de vierde wedstrijddag vaart hij nette races, die hij als 6e en 5e finisht. Hij behoudt zijn 3e plek overall: “Twee constante races vandaag, maar niet genoeg om dagwinnaar te zijn of om weer een stap te maken in het evenement. Je komt met een beter gevoel van het water als je weet dat je boten in hebt gehaald, in plaats van dat je boten verliest. In dat opzicht is het goed, maar ik ben zeker niet tevreden. Het moet beter. We willen evenementen winnen en nu vecht je om plek 2 of 3. Het moet gewoon nummer 1 zijn. Liever doen we iedere race nog even 2 a 3 plekken beter en dan ziet het klassement er alweer heel wat anders uit.”

Bouwmeester klimt van 5e naar 2e plaats
Laser Radial-zeilster Marit Bouwmeester voer een sterke dag in Enoshima. Ze komt finisht haar races van de dag als 4e en 2e en klimt daarmee naar de 2e plaats in het klassement, op slechts 4 punten afstand van de huidige nummer 1, Emma Plasschaert (BEL): “Dit was weer een mooi dagje. Lekkere wind, lekkere golven. Ik sta er wel een beetje om bekend om dat ik van golven hou. Hoe meer golven, hoe technischer het is en dat vind ik echt leuk om te doen.” 

Daarnaast bouwt Bouwmeester ook met veel tevredenheid aan het grotere doel: “Het belangrijkste is om hier te leren, want het gaat om volgend jaar. Niemand herinnert zich meer wie het test event van 2011 en 2015 heeft gewonnen en dat zal nu ook niet zo zijn, maar we hebben hier veel getraind en dus ook weer heel veel informatie verzameld om comfortabel te worden. Supertof dat we op veel verschillende banen hebben mogen racen deze week. Onze database groeit! 

Zware dag voor 470-duo Zegers & Berkhout
Afrodite Zegers & Lobke Berkhout hadden een pittige dag in Enoshima. Het 470-duo finishte beide races van de dag in de achterhoede van het veld, als 17e en 18e. De dames zakken naar de 11e plaats overall. Een teleurgestelde Zegers vertelt: 

Op dit moment kijken we naar de dag met een heel naar en slecht gevoel, want we hebben twee races achterin gevaren. De eerste race lagen we voorin, maar maakte ik een inschattingsfout”, vertelt Zegers. “Hierdoor moesten we een penalty draaien. Daar hebben we echt iedereen verloren. Daarna nog wel heel veel meters, maar slechts een paar boten ingehaald. De tweede race kwamen we snelheid tekort om meerdere redenen. We misten vooral het grotere plaatje even en waren te veel in de boot bezig. Dat is zonde. Morgen kunnen we echt wel weer naar het positieve kijken: onze fighting spirit en het feit dat we echt wel hele goede inhaalraces kunnen varen, maar vandaag hebben we het verknald en dat is heel zuur".

 

Voor meer informatie over het Olympisch Test Event voor meer resultaten kijk je op:https://tokyo2020.org/en/special/readysteadytokyo/sailing/

Live Tracking – https://Tokyo2019.sapsailing.com

naar boven