Deel dit artikel:

Marit Bouwmeester, Nicholas Heiner en 470-duo Zegers & Berkhout naar medalrace bij Test Event Enoshima, geen medailles in 49erFX en RS:X-klasse

Op de voorlaatste dag van het Olympisch Test Event in Enoshima mochten Annemiek Bekkering & Annette Duetz in de 49erFX en Lilian de Geus (RS:X-women) en Dorian van Rijsselberghe (RS:X-men) in actie komen voor hun medalraces. In alle gevallen was er geen kans meer op een podiumplaats. In de 470, Laser Radial en Finn was het met name zaak om een zo gunstig mogelijke plek in de medalrace van donderdag 22 augustus te bemachtigen en dat is de Nederlandse zeilers goed gelukt.

Negende plek voor Bekkering & Duetz (49erFX) 
49erFX-zeilsters Bekkering & Duetz mochten als eerste zeilers het water op voor hun medalrace. Het duo startte de race te vroeg en moest daarom terug naar de startlijn, waardoor het flink wat boten voor zich moest dulden. Het duo finisht de medalrace als 7e en eindigt het test even op de 9e plek: “We vonden het best een lastige baan en kwamen er net niet lekker in. Dat is wel balen, maar het is ook wel een beetje hoe onze week geweest is.” Toch kijkt het duo met een positief gevoel terug op hun week en met vertrouwen naar de toekomst: “We hebben een heel goed beeld gekregen van de plek en gaan hierna even goed bedenken wat we nog nodig hebben voor volgend jaar. Wat we er nu bijvoorbeeld met name uithalen is dat die hitte wel echt een ding is en daar kunnen we echt nog wel wat trucjes voor verzinnen. We hebben nog een WK in Australië dus daar kunnen we het mooi uitproberen!" RS:X-windsurfster Lilian de Geus: “Jammer dat we niet mee konden doen om de medailles, maar we gaan met een goed gevoel naar huis”

RS:X-windsurfer Lilian de Geus wist voorafgaand aan haar medalrace dat ze niet meer mee kon strijden om de medailles. Ze finishte haar medalrace als 7e en eindigt het test event eveneens op de 7e plek: “Het zit erop! Tactisch hebben we de hele week goede beslissingen genomen, maar net als alle andere dagen kon ik de downwinds niet volhouden. Maar de strategie en starts waren goed. Het is jammer dat we hier niet mee konden doen om de medailles, maar ik heb zeker geen slecht gevoel over gehouden aan Japan. Ik denk juist wel een heel goed gevoel.” 

Van Rijsselberghe: "Tactisch was goed, snelheid was goed, dus ik mag niet klagen"
Ook RS:X-windsurfer Dorian van Rijsselberghe kon niet meer meevaren voor de medailles. Hij begon vanuit de 10e plek overall aan de medalrace. Deze race kwam hij als 5e over de finishlijn, waarmee hij zijn test event afsluit met een 10e plek: “Ik heb wel een goede medalrace gehad. Goede start, goede upwind, maar op een gegeven moment ben je gewoon te moe en dan merk je dat je gewoon echt wel wat fitness tekort komt om echt mee te komen of bij te blijven. Deze week hebben we daaraan gewerkt en dat blijven we doorbouwen. Maar tactisch was goed, snelheid was goed, dus ik mag niet klagen”. Ook van Rijsselberghe blikt positief terug op het test event: “Ik heb het test event heel positief ervaren. Het hele team functioneert hartstikke goed. Iedereen gaat goed en respectvol met elkaar om en we zijn gewoon goed aan het varen, dus dat is mooi om te zien. Go TeamNL!" 

Nicholas Heiner klimt naar tweede plek
Finn-zeiler Heiner had nog 2 fleetraces op de planning staan. Zijn races van de dag kwam de zeiler uit Enkhuizen als 11e en 3e over de finish. En ondanks het varen van een wegstreepresultaat, klimt hij van de 3e naar de 2e plek overall. Heiner blikt terug op zijn races: De eerste pot had ik een goede start, maar heb ik mezelf het eerste kruisrak naar achter gezeild, daarna een goede downwind gevaren, maar vervolgens nog een slecht kruisrak erachter vastgeplakt, waar ik eigenlijk de kans had om terug te komen. Het spel ging nog best wel op z’n kop. Dat werd dus uiteindelijk een aftrekpot. Kan gebeuren! Even balen en toen de knop weer omgezet. De tweede pot had ik eigenlijk weer vanaf de bovenboei de juiste klappen gevonden en hard naar voren gevaren. Het had een goede dag kunnen zijn, maar uiteindelijk was het wederom net niet goed genoeg.” 

De Hongaar Zsombor Berecz, die de gehele week al aan kop gaat, wist op deze laatste fleetrace-dag zijn voorsprong op de rest van het klassement dusdanig uit te breiden, dat hij zich (met nog een medalrace te gaan) al verzekerde van het goud. 

Bouwmeester behoudt tweede plek
Laser Radial-zeilster Marit Bouwmeester kende een lastige dag. Zij voegde een 17e en 12e plek aan haar puntenreeks toe, maar bleek niet de enige zeilster in de top tien die minder voer. Daardoor staat de Friezin nog steeds op de tweede plek: “We hebben allemaal behoorlijk wat punten gecollecteerd vandaag. Ik had twee keer een goede start, maar de eerste keer had ik echt best wel zeewier onder mijn roer en zwaard en daar kwam ik pas vrij laat achter, dus dat was heel suf. En die laatste race maakte ik een paar schoonheidsfoutjes, dus kwam ik weer in de mid-fleet terecht. Dus het was een slechte dag qua presteren, maar een goede dag om te leren!”

Zegers & Berkhout: "het moet uit onze tenen komen"
470-zeilster Afrodite Zegers & Lobke Berkhout varen een week met wisselende resultaten. Op de laatste fleetracedag voor de medalrace kwamen de dames als 9e en 13e over de finish. Daarmee klimt het duo van de 11e naar de 9e plek en verzekert zich van een plek in de medalrace. “Het moet uit onze tenen komen”, vertelt Berkhout. “Maar wel fijn om de medalrace gehaald te hebben. Die ervaring is goed om mee te pakken. Het was vandaag weer niet makkelijk. Geen goede starts en ook geen goede snelheid, dus dan is het heel moeilijk om je nog terug te vechten. We moeten even op zoek naar de juiste oplossing voor bepaalde dingen, want we komen er nu niet helemaal uit. We gaan eens even goed puzzelen na dit event.“

 

Voor meer informatie over het Olympisch Test Event voor meer resultaten kijk je op:https://tokyo2020.org/en/special/readysteadytokyo/sailing/

Live Tracking – https://Tokyo2019.sapsailing.com

Foto: Sailing Energy / World Sailing

naar boven