Deel dit artikel:

Vier Nederlandse 49erFX-teams naar trials op onbekend terrein

De Olympische zeilevenementen volgen elkaar in rap tempo op voor de Olympische zeilploeg TeamNL Zeilen. Na de Prinses Sofia Cup, begin april, is het alweer tijd voor het volgende selectie-evenement. Ditmaal voor de zeilsters in de 49erFX-klasse, waar door 4 teams zal worden gestreden om het Olympische ticket. De World Cup, die van 15 t/m 21 april gevaren wordt in het Italiaanse Genua, is in deze klasse het eerste selectiemoment. Het tweede moment zal plaatsvinden tijdens het EK 49erFX in Weymouth, half mei. Het beste team uit deze twee wedstrijden wint de interne selectie van het Watersportverbond. En met meerdere medaillekanshebbers in de 49erFX-klasse belooft het een spannende strijd te worden.

49erFX-teams klaar voor trials op nieuwe locatie
De Nederlandse dames in de 49erFX doen goede zaken. Vier teams zullen tijdens de World Cup in actie komen om de strijd om het Olympische ticket aan te gaan: Annemiek Bekkering & Annette Duetz en Odile van Aanholt & Marieke Jongens, Willemijn Offerman & Cecile Janmaat en Dewi Couvert & Tess Wilschut. Gekeken naar recente resultaten zijn er onder de Nederlandse teams in deze klasse twee favorieten aan te wijzen: het ervaren duo en regerend Wereldkampioenen Bekkering & Duetz en het relatief jonge team Van Aanholt & Jongens, die bij het WK in Aarhus (2018) zesde werden. Beide teams hopen in Genua een dusdanige voorsprong in het klassement te kunnen nemen, om zo stevig mogelijk naar het EK in Weymouth te vertrekken.

Genua is voor de meeste zeilsters nog relatief onbekend terrein, wat voor extra uitdaging kan zorgen. Maar Van Aanholt en Jongens kijken vooral uit naar de aankomende wedstrijden op deze nog te doorgronden locatie: “We hebben zin in de World Cup. Genua is een leuke plek en het is tof om op een nieuwe locatie te zijn. We hebben een mooie voorbereiding gehad samen, waar we veel hebben geleerd. We gaan ons best doen!”

Ook Bekkering en Duetz zijn klaar voor actie: “We voelen ons goed. We hebben in Palma wat wedstrijdritme opgedaan en hebben nu extra veel zin om te varen en te racen. Genua is bijzondere plek om te varen. We hebben tot nu toe nog niet veel wind gehad. Laten we hopen dat er volgende week tijdens de wedstrijden iets meer constante wind is om potjes te kunnen racen, maar het is super leuk om op een nieuwe plek te varen!”

Ook de Nederlandse 49er-teams, Bart Lambriex & Pim van Vugt, Lars van Stekelenborg & Daniël Bramervaer en Scipio Houtman & Manus Offerman zullen deelnemen aan de World Cup. Voor hen nog geen trials. De 49er-mannen varen hun selectiewedstrijden pas in 2020.

Opening Series 49er, 49erFX, Nacra 17 - Maandag 15 april t/m vrijdag 19 april
Medalrace 49er, 49erFX, Nacra 17 - Zaterdag 20 april (zondag reserve)

470-teams naar Genua voor meer wedstrijdritme richting laatste selectiemoment
Nadat de Nederlandse 470-teams (Lobke Berkhout & Afrodite Zegers en Mandy Mulder & Anneloes van Veen) bij de Prinses Sofia Cup beide geen punten voor de selectie wisten te pakken, besloten de dames op weg naar het EK in San Remo (half mei), een tussenstop te maken in Genua. Hier hopen de duo’s meer wedstrijdritme op te kunnen doen om beter beslagen ten ijs te komen bij het tweede en beslissende selectiemoment.

Berkhout geeft aan dat de focus in Genua op het proces ligt en niet op het resultaat: “We gaan naar Genua om nog iets meer wedstrijdritme op te doen. Wedstrijden zijn uiteindelijk de beste training. Een aantal leermomenten die we in Palma zijn tegengekomen op het gebied van samenwerking en tactiek kunnen we hier toepassen. We zien deze World Cup dan ook echt als training en hangen er geen resultaatdoel aan. Als we meer stabiliteit krijgen in onze leerprocessen zijn we heel blij. Dan komt het resultaat vanzelf, maar we focussen ons vooral op onszelf.”

Ook Mulder geeft aan behoefte te hebben aan meer wedstrijdroutine: "De Princess Sofia Cup was onze eerste echte wedstrijd samen, dus we willen graag de kans pakken om meer wedstrijden te varen en meer wedstrijdroutine te krijgen. Het resultaat is hierbij van ondergeschikt belang. Het vaarwater en de omstandigheden in Genua zijn vergelijkbaar met die in San Remo, waar we in mei ons EK hebben. Voor ons is dit dan ook de ideale voorbereiding op dat EK, waar we ons ticket voor Tokio ook zullen moeten binnenhalen.
Op het EK in San Remo, daar willen we er staan. Het is voor ons nu belangrijk om aan de punten te werken waar we in Palma de Mallorca nog tekort kwamen, daar hebben we wedstrijden voor nodig. En als dat lukt, dan is de World Cup voor ons geslaagd!”

Tijdens de World Cup komen ook de Nederlandse Laser Radial-zeilsters Daphne van der Vaart en Maxime Jonker en Laser Standard zeilers Yuri Hummel, Duko Bos en Niels Broekhuizen in actie.

Opening Series Laser, Radial, Finn, 470 - Dinsdag 16 april t/m zaterdag 20 april
Medalrace Laser, Radial, Finn, 470 - Zondag 21 april


Voor meer info en resultaten, kijk je op:
https://www.wcsgenova.com/

naar boven