Deel dit artikel:

Geen punten voor 470-teams in Nationale selectie TeamNL Zeilen, Heiner vanuit 5e plek naar medalrace

De Prinses Sofia Cup brengt de Nederlandse zeilers de nodige variatie en uitdaging, met de ene dag zeer licht en stabiel weer, en de andere dag shifty en harde wind. De zeilers dienen zich als een kameleon aan hun omgeving en omstandigheden aan te passen. En dat gaat de 470-zeilsters, die hun nationale selecties varen, minder goed af dan gehoopt. Beide damesteams moesten vrijdag hard aan bak om nog kans te maken op een plek in de medalrace. Helaas kregen zij de nodige tegenslagen te verwerken die ze zich niet konden veroorloven. Voor Finn-zeiler Heiner was het zaak zijn plek in de top 10 te behouden en zo een voorsprong te nemen in de nationale selectie. Die missie wist hij te voltooien.


Geen medalrace voor Nederlandse 470-teams 

470-zeilsters Afrodite Zegers & Lobke Berkhout en Mandy Mulder & Anneloes van Veen varen in Palma hun eerste selectiewedstrijden om het Olympische ticket voor 2020. De week verliep voor beide teams minder dan gehoopt. Op de laatste dag van de fleetraces maakten beide teams in theorie nog kans op een plek in de medalrace. Om dat te bereiken konden de duo’s zich geen grote fouten meer veroorloven, maar helaas zat het voor beide teams niet mee.

Mulder & Van Veen kenden een moeizame eerste race, die ze als 25e finishten. De tweede race ging aanzienlijk beter en kwam het duo als 11e over de eindstreep. Maar met een totaal van 139 punten eindigen de dames op de 13e plek overall: “We hadden heel graag de medalrace willen halen en dat is niet gelukt. Dat is zeker zuur, maar we hebben te veel foutjes gemaakt. We hebben de plek gehaald die we deze week verdiend hebben. Maar we zijn echt op de goede weg en dat begint langzaam ook z’n vruchten af te werpen. We hopen dat we dat ook kunnen laten zien bij het EK in San Remo.”

Zegers & Berkhout telden een 23 en een 8 op hun scorebord bij, waarmee zij op de 15e plek eindigen, met 146 punten: “Het was niet de makkelijkste week. We hebben het onszelf heel moeilijk gemaakt. Maar we geloven er echt in dat we top-10 waardig zijn, dus we moeten goed evalueren en kijken waar we nog stappen kunnen maken in die korte tijd. Niemand heeft punten, dus de selectie ligt nog helemaal open.”

Met het missen van de medalrace en daarmee ook de kans op punten voor de selectie, zullen beide teams zich moeten bewijzen tijdens het tweede selectiemoment: het EK in San Remo, van 9 t/m 14 mei.

Finn-zeiler Heiner pakt voorsprong in nationale selectie
De Nederlandse Finn-zeiler Nicholas Heiner had op zijn 5e racedag een hele belangrijke taak: om voorsprong te kunnen nemen in de nationale selectie op zijn opponent Postma, moest hij zich verzekeren van een plek in de medalrace. De eerste race van de dag finishte hij na een ijzersterke wedstrijd als 2e, maar zijn tweede race verliep minder soepel en kwam hij als 21e over de eindstreep: “We moesten vandaag gewoon weer zo goed mogelijk varen. Deze laatste fleetraces bepalen de punten waarmee je de medalrace ingaat. De eerste wedstrijd was heel goed, maar de tweede wedstrijd kwam ik net even slecht weg bij de start en heb gewoon net niet de goede dingen gedaan. Dat scheelt me weer flink wat punten in de medalrace, dus daar geef je wel de kans op een podiumplek weg. Daarvoor kwam ik hier, maar ik sta 5e en volgens mij kan ik nog 4 worden, dus daar ga ik voor! We pakken sowieso de punten voor de selectie, dus dat is heel goed.”

Tijdens het EK Finn, half mei in Athene, varen Postma en Heiner hun tweede selectiewedstrijd. Dan wordt ook duidelijk wie het felbegeerde ticket voor de Olympische Spelen wint.

Drie Nederlandse Laser Radial-zeilsters naar medalrace
In de Laser Radial varen de Nederlandse zeilsters een sterke week. Met 3 zeilsters in de top tien, is het zaak voor de dames om zo gunstig mogelijk de medalrace in te gaan op zaterdag. Maar Bouwmeester, Van der Vaart en Jonker varen allemaal niet hun beste dag van het evenement. Bouwmeester finisht haar races als 11e en 18e, waardoor ze twee plekken zakt in het klassement. De Friezin gaat met 44e punten de medalrace in vanuit een 4e plek overall: "Qua resultaat doen we nog steeds mee, maar als we naar onszelf kijken hebben we niet goed gepresteerd vandaag. De wind (12 knopen, aanlandig) zag er stabiel uit, maar dat was hij niet. Maar het grootste verschil in presteren zat ‘m vandaag in de starts. Die gingen niet goed en dan moet je je door een middenveld heen zien te werken. Dan moet je super scherp zijn en je topniveau halen, maar op dat niveau zijn we nu nog niet. Al met al zijn we wel heel blij met dingen die we hier geoefend hebben. Het volgende event is het EK en daar moet alles bij elkaar komen en willen we graag winnen. 
Maar eerst de medalrace morgen. Dat wordt superleuk en de punten liggen dicht op elkaar! We hebben 3 Nederlandse vrouwen in medalrace, dus dat is mooi voor het Nederlandse zeilen.”

Daphne van der Vaart had haar minste dag van het evenement en kreeg in de eerste wedstrijd van de dag een diskwalificatie vanwege een te vroege start. In haar 2e wedstrijd schreef ze een 33 achter haar naam. Met een totaal van 114 punten zakt zij naar de 9e plek, gevolgd door Maxime Jonker op de 10e plaats, die met 22 en 36 punten erbij op een totaal van 116 punten komt te staan.

Voor een overzicht van alle resultaten: https://www.trofeoprincesasofia.org/en/default/races/race-resultsall

 Fotocredits: Ocean Images Photography/Richard Langdon

naar boven