Deel dit artikel:

Europese titel voor RS:X-windsurfers Lilian de Geus en Kiran Badloe, Zilver voor Dorian van Rijsselberghe

Op de laatste dag van het EK RS:X-windsurfen in Palma de Mallorca hebben de Nederlandse windsurfers uitstekende zaken gedaan. Er werden drie medailles gewonnen, waarvan 2x goud en 1x zilver. Regerend wereldkampioene Lilian de Geus finishte haar medalrace als 1e en pakt de Europese Titel. Bij de RS:X-mannen is de Europese titel voor Kiran Badloe. Dorian van Rijsselberghe pakt het zilver. De mannen sloten hun EK af in stijl: ze kwamen hun medalrace als 1e (Van Rijsselberghe) en als 2e (Badloe) over de finishlijn.

Europese titel voor Lilian de Geus: “ik heb het 1’tje voor het laatst bewaard”
Lilian de Geus begon aan haar medalrace vanaf een 3e plek in het open klassement, waarbij de Chinese Lu aan kop ging, gevolgd door de Franse Picon. Maar door een slimme en sterke medalrace te varen wist De Geus beide windsurfsters te verslaan in de laatste en allesbeslissende race: “Het was een bijzondere medalrace. We hadden een reaching start (op volle snelheid over de startlijn, red.) en dat doen we niet zo vaak. Er was een crash bij de start die ik net kon ontwijken. Ik kwam bijna als laatste bij de eerste onderboei, maar in de upwind ging ik naar de goede kant samen met Lu (CHN) en het laatste rondje heb ik de Chinese ook nog ingehaald.”Daarmee wint De Geus niet alleen de medalrace en Europese titel, maar ook nog het open klassement bij het EK. Een belangrijke overwinning voor de Nederlandse RS:X-windsurfster: “Ik heb het gevoel dat ik heel erg gegroeid ben in het toernooi. Ik heb de hele week geen 1-tje gevaren, dus heb het 1-tje voor het laatst bewaard. Deze Europese titel betekent super veel voor mij. Het geeft voldoening na twee hele zware maanden. Ik had na het WK een best wel grote break van het windsurfen en in Miami (World Cup, februari 2019) werd ik er heel hard afgevaren door de concurrentie. Maar in Nieuw Zeeland heb ik een heel goed trainingsblok gehad en hard getraind. En nu sta ik er weer. Dat is echt gaaf om te zien en dat geeft ook veel vertrouwen.”

EINDKLASSEMENT RS:X-women (Europees klassement)

  1. Lilian de Geus (NED), 39 punten

  2. Emma Wilson (GBR), 46 punten

  3. Charline Picon (FRA), 53.2 punten

1-2’tje voor Badloe en Van Rijsselberghe, met Badloe op het hoogste podium
Bij de Nederlandse RS:X-mannen ook een bijzondere dag. Na een week waarbij Kiran Badloe en Dorian van Rijsselberghe meerdere malen samen als 1e en 2e over de finishlijn kwamen, besloten de twee mannen hetzelfde te doen in de medalrace. Van Rijsselberghe finishte de race als 1e en Badloe als 2e. Met de flinke voorsprong die Badloe gedurende de week op had gebouwd wint hij overtuigend de Europese titel en pakt van Rijsselberghe het zilver.


Badloe blikt terug op een goede week: “Ik ging hier voor de winst en het is super dat me dat gelukt is. Een 1-2 met Dor is natuurlijk weer geweldig. Dat doen niet veel mensen, dus daar zijn we super blij mee. De titel is voor mij vooral een checkpunt halverwege het jaar, of we op de goede weg zijn. En dat zijn we zeker. Ik ben dus absoluut tevreden en vind het top dat Dor en ik samen op het podium staan!”

Ook Van Rijsselberghe is tevreden met het resultaat en zijn medalrace: “Het was een hele mooie medalrace. Een mooie afsluiter voor mij en Kir van de hele week. En ik ben dan ook blij met deze week. Het is een aangename verrassing dat ik hier als 2e sta. En ik ben natuurlijk super trots op Kir dat hij hier de eerste plek pakt.”

Aaron McIntosh, coach van beide mannen, is eveneens trots: “Dit was een geweldige week in hele lastige en uitdagende condities. Kiran en Dorian tonen hun klasse als het er echt om draait. Het is super speciaal om ze samen te zien werken en ze te zien groeien. Ze dagen elkaar uit om de beste te zijn. Its poetry in motion.”

EINDKLASSEMENT RS:X-men (Europees klassement)

  1. Kiran Badloe (NED), 38 punten

  2. Dorian van Rijsselberghe (NED), 49 punten

  3. Thomas Goyard (FRA), 66 punten

Voor een overzicht van alle resultaten:

http://2019rsxeuropeans.sailti.com/en/default/races/race-resultsall

Fotocredits: Sailing Energy / Jesus Renedo

naar boven