Deel dit artikel:

470-teams beklimmen klassement bij Prinses Sofia Cup, Heiner en Postma behouden status quo in Finn-klasse

De derde racedag van de Prinses Sofia Cup in Palma werden de Nederlandse zeilers getrakteerd op mooie omstandigheden. De 12 tot 15 knopen wind leverde de nodige actie op het water op. Voor de 470 en Finn-zeilers zijn de kwalificaties spannend tot het laatste moment.

Heiner en Postma behouden 5e en 22e plek
Finn-zeilers Nicholas Heiner en Pieter-Jan Postma hebben op dag 3 van de Sofia Cup hun eerste dag in de gold fleet gezeild. Beide mannen kregen tijdens hun races de nodige uitdagingen te verwerken, wat Heiner beter af leek te gaan dan Postma.

Postma blikt dan ook kritisch terug op de races tot dusver: “Er zit veel meer in dan we hebben laten zien. Ik heb hier de afgelopen maanden naartoe gewerkt. Hard getraind. Ik weet dat het beter kan én moet en dat gaan we de komende dagen doen. Nog 4 races te gaan. Het is nu een kwestie van volhouden en doorbijten.”

Postma telde een 26 en een 17 bij op zijn scorebord en staat met 61 punten, net als een dag eerder, op de 22e plek. Heiner kwam zijn races als 10e en 25e over de finishlijn en blijft daarmee op de 5 plek overall (31 punten). Heiner: “Niet de allerbeste dag vandaag, maar we staan er goed voor en er zit nog genoeg in het vat!”

470-teams klimmen in overall klassement
De Nederlandse 470-teams, Zegers & Berkhout en Mulder & Van Veen, hebben geen makkelijke week. Toch lijken beide teams te groeien gedurende het event. En dat blijkt ook op het scorebord. Hoewel de teams aangeven nog niet op het gewenste niveau te varen, zijn er absoluut ook punten waarop de dames progressie boeken.

Mandy Mulder & Anneloes van Veen voeren een sterke eerste race, die ze als 8e finishten. De tweede race verliep minder en eindigden ze als 19e. Met een totaal van 74 punten staat het duo op de 11 plek overall. Zegers & Berkhout telden een 11 en een 20 op hun scorebord bij. Met een totaal van 85 punten klimt het tweetal naar de 19e plek.

Van Veen vertelt: “We hadden best wel een goede eerste race met een goede start en een goede snelheid. Die hebben we netjes afgemaakt. De tweede wedstrijd zat er veel potentie in de race, maar misten we wat snelheid in het tweede kruisrak. Maar al met al voelt het wel alsof we de goede dingen aan het doen zijn en dat we de goede kant op gaan. En met die goede punten gaan we verder en de verbeterpuntjes pakken we aan. En nu gewoon, zoals Mandy gisteren al mooi verwoordde: met het mes op het dek weer verder knallen!”

Ook het duo Afrodite Zegers & Lobke Berkhout bekijkt de wedstrijden positief: “We lachen nog!”, vertelt Berkhout. “We komen met name bij de start nog wel wat snelheid tekort en dan is het heel lastig om vanuit die positie bij de top boten te komen. Dat was ook vandaag weer het geval. We zijn niet tevreden, maar we zien wel nog mogelijkheden. We moeten meer vertrouwen op wat we zien en iets meer ballen tonen, en dan denk ik dat er veel meer in zit.”


Steady Sofia Cup voor Laser Radial zeilsters
De Nederlandse zeilsters in de Laser Radial varen een steady Sofia Cup. Marit Bouwmeester zette weer twee nette resultaten neer (een 3 en een 11) en klimt naar de 4e plek in het klassement: “Het was een goede dag! We hebben geleerd van de lessen van gisteren. We missen soms nog een beetje snelheid, maar dat is ingecalculeerd. Er is altijd wel wat ruimte voor verbetering, maar we maakten geen grote fouten en doen de goede dingen.”

Daphne van der Vaart voegt ook twee nette races toe aan haar reeks. Een 4e en een 16e plek brengen van der Vaart naar de 7e plek overall. De Laser Radial-zeilster blikt uiterst tevreden terug op haar dag: “Het ging weer super goed. Ik had twee vliegende starts. De eerste race eindigde in een toprace met een mooie 4e plek. De tweede race was ik wel weer super goed bezig, maar ik kon ‘m niet afmaken. Ik liet me wegzeilen door een andere zeiler.
Maar ik ben super tevreden. Na de World Cup afgelopen september in Enoshima wist ik dat ik nog niet klaar was met zeilen. Ik ben deze Sofia Cup zonder verwachtingen ingegaan. Dat geeft dus ook weinig druk. Dat vaart wel lekker en geeft ook wel weer een stukje zelfvertrouwen. Ik zit weer vol nieuwe energie!”

Voor een overzicht van alle resultaten: https://www.trofeoprincesasofia.org/en/default/races/race-resultsall

Fotocredits: Sailing Energy 

 

naar boven