Deel dit artikel:

De eerste keer in een zeilboot van...Bart Lambriex

In de Olympische zeilsport komt de focus steeds meer te liggen op steeds snellere en spectaculairdere boten, zoals de 49er, 49erFX en de Nacra17. Een tiental jonge 49er-zeilers en 49erFX-zeilsters volgt daarom onder leiding van verschillende coaches een internationaal trainings- en wedstrijdprogramma bij de Topzeilacademie van het Watersportverbond, om uiteindelijk de absolute wereldtop te bereiken. Maar hoe kom je nou als klein optimist-zeilertje in de 49er terecht, op weg naar deelname aan de Olympische Spelen?

In deze terugkerende rubriek vertellen verschillende jonge zeilers hoe ze van hun eerste keer in de zeilboot zijn gekomen tot aan hun droom van Olympisch goud. Met deze keer: Bart Lambriex, 20 jaar, een van de zes 49er-zeilers van het High Performance Project.

Jouw eerste keer in een zeilboot...
In Friesland hadden wij een vakantiehuisje aan het water met een paar Optimistjes. Hier leerde ik voor het eerst zeilen.

Wat zorgde ervoor dat je vaker het water op ging?
Mijn ouders waren actief in de zeilsport en mijn broer en zus vonden het zeilen ook leuk, en zodoende werd het voor mij aantrekkelijk om steeds vaker het water op te gaan.

Wanneer werd zeilen je passie?

In mijn eerste zeiljaren groeide de liefde voor het wedstrijdzeilen beetje bij beetje. Toen ik mij voor het eerst kwalificeerde voor het WK Optimist voelde ik dat dit echt mijn passie is.

En toen? Wat was jouw vervolgroute richting de top?

Na de Optimist heb ik 4 jaar met Philip Meijer gevaren. Eerst in de 420 en daarna in de 49erFX, vervolgens ben ik begonnen bij de Topzeilacademie en sinds de zomer van 2017 vaar ik fulltime 49er bij het High Performance Project van het Watersportverbond.
Ik heb voor de 49er gekozen omdat het een spectaculaire boot is. Daarnaast vind ik het leuk om samen met iemand te varen. Dat geeft toch ook net wat meer uitdaging!

Waar sta je nu? Waar wil je heen en hoe ga je dat aanpakken?

We hebben nog relatief weinig wedstrijden gevaren in de 49er dus het is moeilijk te zeggen waar ik sta, maar het is in ieder geval nog een flinke stap richting de wereldtop. Met focus en hard werken wil ik groeien tot de top. Over 20 jaar hoop ik dat ik kan zeggen de Olympische Spelen en de America’s Cup ooit gewonnen te hebben.

Wat is jouw tip voor jonge enthousiaste zeilers?

Ga lekker zeilen en geniet er vooral van!

naar boven