Deel dit artikel:

Nicholas Heiner trotseert de golven aan andere kant van de wereld

De atleten van TeamNL-zeilen hebben, na een korte rustperiode, ieder een eigen winterprogramma samengesteld. Waar de een in deze fase meer behoefte heeft aan ontwikkeling onder lichtere weersomstandigheden, focust de ander zich op het omgaan met flinke wind en veel golven. Zo ook Finn-zeiler Nicholas Heiner. Hij bereidt zich deze winter in Australië en Nieuw-Zeeland voor op de start van het nieuwe seizoen. Een seizoen waarin de 29-jarige Enkhuizenaar olympische kwalificatie wil afdwingen. Heiner gebruikt de omstandigheden in Sydney om de situatie op het Olympisch water na te bootsen.

Sydney ideale trainingslocatie
Half november is Heiner afgereisd naar Sydney om daar, onder leiding van zijn coach Mark Andrews, te trainen. Heiner: “De eerste week in Australië was een goede week. Het was lekker om weer terug in de boot te zijn. De vijf weken daarvoor heb ik niet gevaren, op een paar kleinere Nederlandse wedstrijden na. Dat was echt puur voor de lol. We hebben deze winter voor Sydney gekozen vanwege de golven.

De Sydney Heads liggen direct aan de open oceaan, waardoor je echt mooie golven hebt. De heads weerkaatsen de golven waardoor je een enorme klotsbak krijgt. Gelijk aan de omstandigheden in Japan. Met name tijdens de tyfoon, afgelopen zomer, dagen zagen we in Japan veel hoge golven. Voor dit soort omstandigheden wil ik mijn techniek verbeteren en dat kunnen we hier goed doen, met een mooie groep sterke zeilers.”

Trainingsmaten van wereldklasse
Met onder andere de Australiër Jake Lilley en de Nieuw-Zeelander Josh Junior vormt Heiner deze winter een trainingsgroep. Heiner: “Jake is echt een grote gast met zijn twee meter. Daarnaast is hij super fit en gaat hij aan de wind enorm hard. Tegelijkertijd hebben we Josh. Josh gaat juist downwind weer heel hard en heeft daar echt een mooie techniek voor. Door deze combinatie proberen we hier van iedereen wat te leren en zo onszelf uiteindelijk sneller te maken.”   

Nieuw-Zeeland als tweede huis
De zware trainingsweken in Australië wisselt Heiner deze winter af met rust periodes in Nieuw-Zeeland. Heiner: We zijn nu net even een week naar Nieuw-Zeeland geweest. Bijkomen, een andere omgeving en wat tijd doorbrengen met mijn vriendin (49erFX zeilster Molly Meech red.). Nieuw-Zeeland is echt een tweede thuis.”   

(Tekst: met dank aan Marvin & Miles)

naar boven