Deel dit artikel:

Zeiler Postma stunt en pakt brons bij het WK zeilen in Aarhus, Heiner eindigt 6e

Een belangrijke dag voor de Nederlandse Finn-zeilers bij het WK in Aarhus. Nicholas Heiner en Pieter-Jan Postma varen hun medalrace, waarbij de medaillekansen voorafgaand aan de wedstrijd nog volledig open liggen. Pieter-Jan Postma weet te stunten en gaat er met het brons vandoor. Nicholas Heiner eindigt 6e.

Pieter-Jan Postma wist (tijdens de laatste wedstrijd van het WK voor de Finn-zeilers) zijn hoofd koel te houden voer een sterke medalrace die hij als 2e over de finishlijn kwam. Daarmee pakt de zeiler de bronzen plak en verrast hij niet alleen de buitenwereld, maar ook zichzelf:
“Ik sta er eerlijk gezegd zelf ook wel een beetje van te kijken. Ik heb hier gewoon de bronzen medaille gepakt! Ik ben er heel erg blij mee. Sinds juni ben ik pas weer fanatiek aan het trainen, maar ik merk dat ik wel gegroeid ben. Ik had mezelf behoorlijk wat druk opgelegd, maar daar weet ik beter mee om te gaan nu. Ik had het niet verwacht, maar wat is dit mooi!"  


Voor Heiner eindigt het WK zonder medaille. De medalrace finishte hij als 8e, waarmee hij met 85 punten op de 6e plek eindigt. 
Heiner komt teleurgesteld van het water: “Het zijn een paar zware dagen geweest. Ik had een goede start van mijn medalrace, maar daarna maakte ik een verkeerde keuze. Ik heb hard geprobeerd terug te vechten, maar ik heb helaas onder de maat gepresteerd vandaag.
Het was niet goed genoeg.”

De Hongaar Zsombor Berecz pakt de wereldtitel. De Zweed Max Salminen grijpt door een moeizame medalrace net naast de titel en moet zich tevreden stellen met zilver.

EINDKLASSEMENT FINN
1. Zsombor Berecz (HUN), 70 punten 
2. Max Salminen (SWE), 74 punten
3. Pieter-Jan Postma (NED), 76 punten

6. Nicholas Heiner (NED), 85 punten 

Naast de wereldtitel werd er bij de Finn-mannen ook gestreden om de interne selectie voor de Olympische Spelen in 2020. Nicholas Heiner was van plan deze selectie dit jaar nog af te tikken (in Aarhus en bij de World Cup in Enoshima in september), maar Pieter-Jan Postma gooide roet in het eten. Omdat beide heren in Aarhus in de top 8 zijn geëindigd, wordt de interne selectie verschoven naar de eerste helft van 2019.

Voor meer informatie over het interne selectiereglement van het Watersportverbond: 

http://teamdeltalloyd.watersporters.nl/blogs/2018/mei/selectiereglement-tokio-2020-vastgesteld/)

Voor een overzicht van alle resultaten: https://aarhus2018.sailing.org/results

naar boven