Voor topsporters

Sporters met veel talent krijgen de kans een opleiding te volgen aan de Topzeilacademie. Dit is een opleiding voor talentvolle zeilers en windsurfers richting een fulltime zeilcarrière binnen TeamNL Zeilen. Wat biedt deze opleiding aan jou als topsporter en hoe ziet de weg naar de top er uit?

 

De trainingen vinden plaats in het Nationaal Topzeilcentrum Den Haag (onderdeel van CTO Metropool). Dit is een samenwerking tussen het Watersportverbond, de gemeente Den Haag en de Jachtclub Scheveningen. Het is een door het NOC*NSF officieel geaccrediteerd Nationaal Topsport Centrum Zeilen (NTC Zeilen) die voldoet aan alle eisen om topsporters een ideale trainingslocatie te bieden waar trainen, studeren en wonen goed gecombineerd kunnen worden.

Toelating
Om toegelaten te worden tot de Topzeilacademie wordt om een aantal vaardigheden gevraagd, namelijk:

  • Commitment!
  • Kun je iets toevoegen?
  • Heb je een NT-status?

Vanaf de start worden tenminste 2 van de 3 bovenstaande criteria als essentieel beschouwd.
Als je voor de toelating een beeld wilt krijgen van waar je aan begint, dan kun je op uitnodiging van de Talentcoaches een aantal keer meetrainen op het Nationaal Topzeilcentrum (NTC).
De toelating wordt uiteindelijk bepaald door een toelatingsgesprek, aan de hand hiervan beoordeelt het Topzeilcentrum en jijzelf of je de commitment aankunt en of je volwaardig gaat voor een opleiding binnen de academie.

Zodra je binnen bent bij de Topzeilacademie werk je dagelijks aan je kracht, conditie, zeiltheorie, mentale weerbaarheid en zeiltechniek. Je zeilt voor de kustlijn van Den Haag, woont in een levendige stad en topsport combineer je makkelijk met je studie. Het is hard werken, maar het is ook een ervaring voor het leven die internationaal geroemd wordt.

Studie & Topsport
Binnen de Topzeilacademie staat de sport centraal. Bij alle afwegingen die gemaakt moeten worden, volgt altijd de vraag "Ga ik hier harder en beter van zeilen?" Misschien is dit ook wel de grootste uitdaging binnen de topzeilcarrière, want vrijwel alle trainingen worden gecombineerd met een studie. Topsport & studie zijn lastig te combineren, maar juist de discipline die topsporters in zich hebben, maakt dat het niet onmogelijk is. Studie is waanzinnig belangrijk voor de toekomst, maar gek genoeg ook voor de ontwikkeling en afleiding in de sport. Je zult er rekening mee moeten houden dat het veel discipline vergt en wellicht ook langer duurt dan gemiddeld, maar de combinatie zal altijd centraal blijven staan.

Wonen in de Den Haag
Om de sport zo effectief mogelijk te organiseren en zo min mogelijk tijd kwijt te zijn aan reizen ligt het voor de hand om in Den Haag of Scheveningen te gaan wonen. Je kunt dan op de fiets naar alle trainingen en snel thuis zijn om te rusten, eten of studeren. Het NTC Zeilen beheert op loopafstand meerdere huizen voor topsporters waarin diverse talenten samenwonen en elkaar stimuleren.

Om de reistijd nog verder te beperken adviseren we om in de omgeving Den Haag een passende studie te zoeken. Het NTC heeft diverse samenwerkingsovereenkomsten met instellingen zoals de Haagse Hogeschool, Mondriaan College en TU Delft.

Begeleidingsteam
Uiteraard wordt er binnen de Topzeilacademie veel zelfstandigheid gevraagd van sporters. De opleiding is echter zo intensief dat er wel een groot begeleidingsteam aanwezig moet zijn. Dit start uiteraard bij de Talentcoaches, die naast de verantwoording voor de technische watertrainingen ook de managers zijn van het team om iedere sporter. De talentcoaches worden vervolgens bij gestaan door een Strenght & Conditioning coach (fysieke trainer), Fysiotherapeut, Materiaalspecialist, Voedingsdeskundige, Mentale begeleiding en het management van de academie.
Het NTC is hierin de omgeving waar alle sporters en specialisten elkaar dagelijks tegenkomen en die aanwezigheid ook ervaren als "thuis" komen!

Succes niet gegarandeerd
De uitstroom van de Topzeilacademie bestaat niet alleen uit topatleten op Olympisch niveau, daar dat slechts voor een kleiner percentage is weggelegd. De sporters krijgen een brede opleiding waarmee ze ook verder kunnen binnen het Zeezeilen of als trainer/ coach op Trainer 4 niveau. Een topzeilopleiding is zo niet alleen om je klaar te stomen op de Olympische Spelen, de opleiding biedt ook op andere vlakken goede toekomstperspectieven waar je uiteindelijk een inkomen mee kunt verdienen.

Van jeugdzeiler tot Olympisch zeiler
Voor zeilers en windsurfers is het mogelijk om op meerdere momenten en manieren in te stromen bij de topzeilacademie. Ook overstappen van de ene naar de andere zeildiscipline gebeurt met enige regelmaat. Voor jonge zeilers die dromen van een Olympische zeilcarrière heeft het Watersportverbond een voorkeurslijn uitgestippeld. Op onderstaande infographic is de meest logische route van jeugd- tot Olympisch zeiler of windsurfer te zien. 

 

naar boven