Road to Tokyo

TeamNL Zeilen, het keurkorps van topzeilers van het Nederlandse Watersportverbond, bestaat momenteel uit
7 Olympische zeilers, begeleid door 6 coaches, alsmede een medische staf. Onder het motto ‘Zeil voor Goud’ werken deze topsporters in zorgvuldig samengestelde coach-gestuurde programma’s aan hun olympische droom.

Nederland Topzeilnatie
Nederland staat als zeilland hoog aangeschreven. In het landenklassement van London 2012 eindigde Nederland op een vierde plaats, na de grote zeilnaties Engeland, Australië en Spanje. In 2016 wist Nederland zelfs tweede te eindigen, achter Engeland.

Road to Tokyo en verder...
Met twee gouden medailles kon de Nederlandse zeilploeg na de Olympische Spelen van Rio met opgeheven hoofd huiswaarts gaan en Londen 2012 werd zelfs de beste naoorlogse Nederlandse prestatie in het Olympische en Paralympische zeilen en surfen geleverd, met twee gouden, een zilveren en twee bronzen medailles.

Het Watersportverbond en NOC*NSF streven naar een gouden toekomst voor het Nederlandse zeilen. Met een actieve campagne in momenteel vijf Olympische klassen zetten we in op meerdere medailles in Tokyo 2020. De ambitie is ook om, in de toekomst, in de 49er/49erFX een serieuze kans te maken op een succesvolle deelname aan de Olympische Spelen.

TeamNL Zeilen
In TeamNL Zeilen zitten topzeilers met een medailleperspectief op wereldkampioenschappen en de Olympische Spelen. Deze topzeilers behoren allen tot de beste van de wereld. Zij worden door de hoofdcoach van TeamNL Zeilen uitgenodigd. In de topsportprogramma’s staan deze zeilers centraal en heeft de coach de regie over de voortgang en het proces.
De topzeilers zijn fulltime bezig met hun voorbereidingen voor de belangrijke wedstrijden, zoals het World Sailing Wereldkampioenschap in 2018 in Aarhus (Denemarken) en uiteraard de Olympische Spelen van Tokyo in 2020. 

Coach gestuurd, proces gedreven, zeiler centraal
De coaches van het Watersportverbond kennen elk een eigen benadering, maar de sportieve ambities verschillen niet of nauwelijks. De aanpak verschilt per Olympische klasse, dus per coach. De ene ploeg werkt extreem gestructureerd naar de Spelen toe, een ander jaagt topvorm na op intuïtie en cultiveert de losse sfeer zorgvuldig. Die eigen aanpak is binnen het Watersportverbond een bewuste keuze, en er is ten opzichte van de ploeggenoten dan ook zowel wederzijdse be- als verwondering. Van militaire discipline tot ogenschijnlijke anarchie kruist men over het water op weg naar hetzelfde doel, met het wederzijdse respect dat topsporters voor elkaar hebben.

Topzeilacademie Den Haag
Het Nationaal Topzeilcentrum Den Haag, een samenwerking tussen het Watersportverbond, de gemeente Den Haag en de Jachtclub Scheveningen, is een door NOC*NSF officieel geaccrediteerd Nationaal Topsport Centrum Zeilen (NTC Zeilen) die voldoet aan alle eisen om topsporters een ideale trainingslocatie te bieden, waar trainen, studeren en wonen goed gecombineerd kunnen worden.
Talentvolle zeilers en surfers worden hier door het Watersportverbond opgeleid tot topzeilers. Aspecten als snelheid, techniek en mentaliteit vormen een rode draad in de opleidingsprogramma’s. Jonge sporters worden op fysiek en technisch gebied naar een hoger niveau gebracht, waarbij de aandacht voor het mentale aspect niet vergeten wordt. Deze aanpak wordt intern al ‘De Scheveningse school’ genoemd.

naar boven