Deel dit artikel:

Nederlandse zeilers beklimmen klassement Miami met harde wind

26 januari 2018 –Veranderende condities gooien het klassement flink om op dag 3 van de World Cup in Miami. Met zo’n 20 knopen wind hadden de 543 zeilers uit 50 verschillende landen een totaal andere wedstrijddag dan de voorgaande dagen. De meeste zeilers van Team Delta Lloyd weten wel raad met een beetje extra wind en dat is terug te zien in het klassement. Het 470-duo Afrodite Zegers en Anneloes van Veen klimt naar een tweede plek overall en ook Kiran Badloe weet zich bij de RS:X-mannen in de top drie vechten.

Afrodite Zegers & Anneloes van Veen hadden er na twee dagen licht weer geen bezwaar tegen om onder zwaardere omstandigheden in de boot te stappen. Het tweetal wist tijdens de races van dag drie dan ook uitstekend in te spelen op deze condities en finisht hun races als 6e, 1e en 2e. Mooie resultaten die de dames, na een relatief lastige start van hun World Cup, naar de tweede plek overall brengt.

Het duo is blij met de resultaten van dag drie. “Vandaag was een dag met veel wind, waarbij we twee goede races hebben gevaren. We gingen best wel hard dus dat heeft ons wel geholpen”, vertelt Van Veen. “We maken nog steeds wel wat foutjes, maar de komende dagen hebben we met dezelfde wind te maken dus hopelijk kunnen we die foutjes er dan alsnog uithalen!”
Het tweetal nog een paar spannende dagen voor de boeg. De afstand tussen de nummer 1 en de nummer 6 is slechts 10 punten, met nog 4 races te gaan tot aan de medalraces van zondag.

Bij de RS:X-mannen en vrouwen heeft de harde wind ook flink wat veranderingen in het klassement teweeg gebracht. Kiran Badloe zat goed in zijn wedstrijden en finisht alle drie zijn races van de dag als tweede, waardoor hij een derde positie in het overall klassement inneemt. En ook Dorian van Rijsselberge klimt in het klassement naar de tiende plek overall, door zijn drie races als 15e, 13e en 9e te finishen.

Lilian de Geus weet zich eveneens stap voor stap hoger in het klassement te vechten. Ze staat na drie dagen racen op de vijfde plek overall. Haar races van vandaag finisht ze als 8e, 8e en 4e, ondanks twee minder goede starts. De Team Delta Lloyd-windsurfster heeft een uitdagende World Cup, maar is blij weer wedstrijden te kunnen varen.  

“Helaas had ik de eerste twee races slechte starts, maar gelukkig was de derde race een stuk beter. Ik merk wel dat ik nog heel erg in het wedstrijdritme moet komen. Ik heb een intensief blok gehad met veel uren op het water. Het is goed om hier in Miami te zijn en om weer wat wedstrijdjes te pakken”, vertel De Geus. “We hadden veel wind vandaag, zo’n 20-25 knopen. Een zware dag dus, maar wel heel leuk om weer met harde wind te kunnen varen. Morgen en overmorgen wordt er ook flink harde wind voorspeld, dus we gaan zien wat dat voor ons betekent!”

De RS:X-dames en heren hebben nog 1 wedstrijddag uit de opening series te gaan, voordat ze zich kunnen voorbereiden op de medalrace van zaterdag.

Team Delta Lloyd talent Daphne van der Vaart (Laser Radial) heeft zich na een minder goede start van haar World Cup naar de 7e plek overall weten te knokken, door haar races van dag drie als 12e, 17e en 11e te finishen. Met voor haar nog 2 wedstrijddagen te gaan tot aan de medalrace op zondag dus zaak om haar positie in de top tien vast te houden en te verstevigen.

Schema World Cup Miami 2018
Dinsdag 23 t/m vrijdag 26 januari 2018: Opening Series 49er, 49er FX, RS:X, Nacra 17
Dinsdag 23 t/m zaterdag 27 januari 2018: Opening Series Laser, Radial, Finn, 470s
Zaterdag 27 januari 2018: Medal Race 49er, 49er FX, RS:Xs, Nacra 17
Zondag 28 januari 2018: Medal Race: Laser, Radial, Finn, 470s
Voor meer informatie en alle resultaten, kijk je op http://miami.ussailing.org/

 

Fotocredits: Jesus Renedo / Sailing Energy / World Sailing

naar boven