Deel dit artikel:

Moeizame eerste dag voor Nederlandse zeilers bij World Cup Miami

24 januari 2017 – De eerste racedag van de Sailing World Cup Miami werd voor de Nederlandse zeilers een mentaal uitdagende dag. Weinig wind, veel wachten en een minimaal aantal races. Pas einde dag trok de wind genoeg aan om in actie te komen, waardoor slechts enkele klassen het water op mochten om hun eerste wedstrijden van de World Cup te varen.

De RS:X-dames, waaronder de Nederlandse Lilian de Geus, konden met zeer lichte wind 1 race varen. De Geus had een goede start en een mooi eerste kruisrak, maar botste met een Japanse waardoor ze veel plekken verloor. Als 14e passeerde zij uiteindelijk de finishlijn, waardoor ze ook de 14e plek overall inneemt. Met nog een week te gaan maakt De Geus zich niet al te druk: “Natuurlijk ga ik voor de winst, maar ik zie deze World Cup wel echt als een trainingswedstrijd. Ik heb veel fysiek getraind de afgelopen maanden, dus het is nu vooral belangrijk om weer in het racing ritme te komen. Eindelijk weer veel boards om me heen, na de afgelopen periode veel alleen op de plank te hebben gestaan.”

De 470-dames Afrodite Zegers en Anneloes van Veen hadden een lastige eerste race. Het duo wist vanaf de start niet bij de kopgroep te komen en ook in de downwinds niet genoeg naar voren te varen. De dames finishen 23e. De tweede race van de dag werd niet meer gevaren. Het duo gaat de tweede racedag in vanaf een 22e positie overall.

In de Laser een opvallende prestatie van Team Delta Lloyd-talent Niels Broekhuizen. Hij pakte, na zijn eerste race als 22e te finishen, de leiding tijdens race twee en wist deze koppositie keurig te behouden. Hij finisht zijn race als eerste en staat daarmee, na twee races op de 4e plek overall.

Dorian van Rijsselberge en Kiran Badloe (RS:X-men), die beide heel veel zin hadden om hun seizoen af te trappen op het water van Miami, moeten nog even geduld hebben. De heren werden het water op gestuurd, maar konden (door het wegvallen van de wind) zonder een enkele race te varen weer terug naar de kant. Ook later op de dag werden er door de mannen geen wedstrijden meer gevaren. En ook de talenten in de Laser Radial hebben hun eerste racedag wachtend doorgebracht.

Op woensdag 24 januari komen de zeilers weer in actie voor hun tweede dag van de Opening Series. Waar mogelijk probeert het wedstrijdcomité enkele races in te halen.

Schema World Cup Miami 2018
Dinsdag 23 t/m vrijdag 26 januari 2018: Opening Series 49er, 49er FX, RS:X, Nacra 17
Dinsdag 23 t/m zaterdag 27 januari 2018: Opening Series Laser, Radial, Finn, 470s
Zaterdag 27 januari 2018: Medal Race 49er, 49er FX, RS:Xs, Nacra 17
Zondag 28 januari 2018: Medal Race: Laser, Radial, Finn, 470s

Voor meer info en de volledige uitslagen, kijk je op: http://miami.ussailing.org/

 

naar boven