Deel dit artikel:

Finn-zeiler Nicholas Heiner trapt seizoen af met EK Cadiz

9 maart 2018 – Na een succesvol eerste seizoen in de Finn-klasse voor Nicholas Heiner, waarin hij direct met het brons naar huis ging bij het WK in Hongarije, breekt er een nieuw seizoen aan voor de zeiler uit Enkhuizen. Dit seizoen mag Heiner gelijk van start met een EK, in een nieuwe boot. Van 12 t/m 17 maart verzamelen de beste Finn-zeilers zich in het Spaanse Cadiz voor hun eerste meetmoment van 2018.

Heiner heeft de afgelopen 3 maanden een intensief trainingsblok in Nieuw Zeeland gedraaid. Met sterke trainingspartners om zich heen en zonder veel te hoeven reizen, heeft de zeiler hard kunnen werken aan (onder andere) zijn materiaal en techniek. “Ik heb super veel kunnen doen, maar er moet ook nog heel veel gebeuren”, vertelt Heiner. “Dit EK is dan ook niet echt een piekmoment voor mij. Ik heb weer nieuwe energie en voel me fit, maar je weet aan het begin van een seizoen nooit helemaal waar je staat. Daar zullen we achter komen!” Er doen dit EK 96 boten mee en vrijwel alle toppers zijn aanwezig, dus het zal een mooie battle worden in Cadiz. “Ik heb geen keiharde resultaatdoelen, maar een top-5 plek zou wel mooi zijn natuurlijk”, aldus een enthousiaste Heiner.

De Finn-zeiler werkt dit jaar toe naar het World Sailing WK in Aarhus, het absolute piekmoment van 2018 voor alle Team Delta Lloyd-zeilers. Het EK is een mooi moment om te kijken waar nog aan gewerkt moet worden. Met een nieuwe boot en de juiste mast en zeilen hoopt de zeiler nog betere resultaten te kunnen boeken dan tijdens zijn eerste seizoen in de Finn.

Heiner: “We hebben redelijk kunnen experimenteren en mijn nieuwe boot is een upgrade ten opzichte van de vorige boot. Alle leerpunten van het vorige seizoen zijn erin verwerkt, dus dat is top”. Wel zal het even wennen zijn. Ander materiaal vraagt tenslotte ook om een andere techniek. Dit kan aanzienlijk verschillen per boot, mast en zeil, maar daar maakt de Finn-zeiler zich niet al te veel zorgen om. Ook de locatie levert Heiner geen hoofdbrekens op. “We hebben hier vorig jaar twee keer getraind. Cadiz staat niet bekend om hele specifieke omstandigheden, dus het kan alle kanten op met het weer, maar ik verwacht geen gekke dingen.”

Er staan voor het EK in totaal 11 races op het programma. 10 fleetraces worden uitgesmeerd over maandag 12 maart t/m vrijdag 16 maart en op zaterdag 17 maart wordt (door de top tien) de medalrace gevaren.

Meer informatie over het EK Finn in Cadiz is te vinden via: http://2018.finneuropeans.org

(Fotocredits: Robert Deaves)

naar boven