Deel dit artikel:

High Performance talenten in Vilamoura

De zeilsport maakt de laatste jaren een stormachtige ontwikkeling door naar steeds snellere en spectaculairdere boten. Omdat Nederland graag goed voorbereid is op de toekomst en in deze snelle boten voorheen nog niet sterk genoeg vertegenwoordigd was, heeft het Watersportverbond het High Performance project opgezet voor de 49er, 49erFX. Een groep jonge zeiltalenten volgt onder leiding van verschillende coaches een internationaal trainings- en wedstrijdprogramma met als doel de wereldtop te bereiken.

De aanpak van het High Performance (HP) Project wijkt aanzienlijk af van de campagnes van de huidige kernploegzeilers van Team Delta Lloyd. Zo wordt er in wisselende teamsamenstellingen gevaren, roteren de coaches tussen de 49er en de 49erFX teams en beschikken de zeilers met momenteel 3 herenteams en 4 damesteams altijd over een betrouwbare sparringspartner. Op deze manier krijgen de jonge zeilers de kans om snel grote stappen te maken.

In Vilamoura (Portugal) zijn de zeilers van het HP project de afgelopen maanden volop aan het trainen geweest. Een van de zeilsters die in Vilamoura op het water te vinden was, is Cecile Janmaat, een schoolvoorbeeld van het succes van het High Performance project. Wij vroegen Cecile naar haar ervaringen met het project, naar haar toekomstdromen en haar nog te overwinnen obstakels:

Waarom ben je in Vilamoura en hoe gaat tot dusver?
We zijn naar Vilamoura afgereisd omdat hier erg veel buitenlandse teams trainen in de winter en we zo met veel bootjes kunnen racen als we dat willen. Ook zijn hier hele goede weersomstandigheden met veel verschillende windrichtingen en verschillende windkrachten waardoor je heel allround wordt. De temperaturen zijn natuurlijk ook erg prettig wat het trainen altijd makkelijker maakt. Het gaat tot nu toe erg goed, we maken veel uren op het water en in de gym, wat super fijn is.

Hoe ziet zo'n dag in Vilamoura eruit?
Meestal staan we rond 07:30 uur op en zijn we om 08:30 uur op de haven. Om 9 uur hebben we dan een briefing met het team en bepalen we onze doelen voor die dag. Rond 10 uur zijn we op de plas en trainen we meestal 3 uur. Daarna hebben we een debrief of lunchpauze. Soms doen we dan een 2e zeilsessie, of we doen een kracht/conditie sessie. We eten gezamenlijk met de meiden rond 7 uur waarbij we in duo's koken, dus je eigenlijk maar één keer in de 4 dagen hoeft te koken! Daarna doet iedereen z’n eigen ding en om 10 uur is meestal het licht wel uit.

Hoe lang zitten jullie eigenlijk in Vilamoura?
We zijn in november hier begonnen voor het eerste trainingskamp van 21 november tot 5 december. Het tweede trainingsblok was van 10-22 december. En nu zijn we er voor ons 3e blok van 6-21 januari.

Kun je iets vertellen over je zeilcarrière tot dusver? En wat het instappen bij het High Performance Project je tot op heden opgeleverd heeft?
Ik ben met zeilen begonnen toen ik 7 jaar was in de Optimist. Van mijn 15e tot mijn 19e heb ik gezeild in de 420 klasse, en daarna ben ik overgestapt naar de 49er FX. Ik ben eind 2016 in de talentploeg gekomen en dat is als het ware overgegaan in het High Performance Project, waarin we veel doorwisselen van teams. Mijn hoogtepunt tot nu toe was een 5e plek op het EK samen met Annemiek Bekkering. Dat was super gaaf en smaakte naar meer!

Hoe draagt een trainingsblok in Vilamoura bij aan de ambities van het volledige High Performance Project team en aan jouw persoonlijke ambities?
Het leuke van dit project is dat we een medaille willen halen in Tokyo in 2020 en daarvoor alles willen doen! We zullen constant bezig met hoe we beter kunnen worden. Vilamoura heeft veel weg van Enoshima (het olympische water van Tokyo), waardoor het heel goed is dat we hier nu al zijn. Ik wil de beste bemanning worden en daarvoor moeten er nu gewoon heel veel uren gemaakt worden, en dat doen we!

Het trainingsblok is nu weer ten einde. Wat ga je nu doen? En wordt jullie focusdoel voor 2018?
We gaan begin februari een lang blok naar Palma de Mallorca, waar we ons alvast voorbereiden op de Princess Sofia Cup eind maart, onze eerste regatta in 2018! Onze focus ligt op het WK in Aarhus in augustus. Daar willen we op ons best zijn!

Je kan Cecile volgen via Instagram: @cecilejanmaat en Facebook: Cecile Janmaat - Sailing

naar boven