Deel dit artikel:

Terugblikken met Lilian de Geus op Enoshima Olympic Week

Het zeilseizoen 2017 zit erop voor Team Delta Lloyd! Na mooie resultaten op de verschillende WK’s, EK’s en World Cups kwamen de Nederlandse zeilers en -windsurfers eind oktober nog een laatste keer samen op het Olympische water van Enoshima, niet ver van Tokyo. Tijdens de Enoshima Olympic Week kreeg de internationale zeiltop de kans om het op Olympisch water tegen elkaar op te nemen. Tussen de typhoons door en tijdens keiharde regenbuien gingen de zeilers de strijd met elkaar aan en niet zonder resultaat voor onze Nederlandse toppers! Lilian de Geus wist bij de RS:X-dames het goud te veroveren, Afrodite Zegers en Anneloes van Veen in de 470 pakten het zilver en Nicholas Heiner in de Finn het brons. Sil Hoekstra werd knap vierde bij de RS:X-mannen.

We blikken terug op de Enoshima Olympic Week en het afgelopen seizoen met Lilian de Geus.

Het laatste evenement van het seizoen is een feit. Tijdens het WK in Japan eindigde je zesde. Nu, op het hetzelfde water, maar onder hele andere omstandigheden pak je het goud. Hoe kijk je terug op dit evenement?
Ik kijk uiteraard positief terug op de Enoshima Olympic Week. Ben toch wel even blij om de wedstrijd op olympisch water op mijn naam te schrijven. Het was voor ons wel echt een trainingswedstrijd. We wilden met name zien wat de aflandige wind hier in Enoshima zou doen. Deze wind hebben we uiteindelijk alle wedstrijddagen gehad, dus daar waren we erg blij mee. Ik had er gedurende de week echt hele goede wedstrijden tussen zitten, maar ook een aantal slechte. Het was soms super lastig, omdat de wind erg vlagerig was en heel erg draaide. We merkten dat de Japanners al bekend waren met deze omstandigheden dus daar konden wij enorm veel van leren. Daarnaast waren een paar goede Chinezen op het water te vinden die ik bij het WK voor me heb moeten laten, dus het was een mooie battle. Daarnaast zijn we in tegenstelling tot bij het WK, extreem laat ingevlogen. We wilden eens zien hoe ik zou presteren met een jetlag.


Afgelopen jaar heb je, in verhouding tot het jaar ervoor, niet heel veel uren op je plank gestaan. Kun je uitleggen waarom?
Afgelopen jaar was voor mij gek genoeg een extreem druk jaar. Dat kwam met name omdat ik een groot gedeelte van mijn studie moest afronden. Hierdoor heb ik weinig uren op het water kunnen maken en bijna geen wedstrijden kunnen doen, alleen het EK en het WK. Het was voor mij persoonlijk ook wel belangrijk om na de spelen een jaar wat minder te windsurfen en even heel ergens anders mee bezig te zijn. De tweede helft van het jaar heb ik weer vol kunnen trainen. Ik voel me weer fris en wil komend jaar meer wedstrijden gaan varen. Ik heb super veel zin om deze winter keihard te trainen, om komend jaar titels te kunnen pakken.

Wanneer hoop je weer voor een titel te kunnen strijden?
Voor de winter heb ik een mooi programma in elkaar gezet samen met mijn coach Jacco koops. Mijn eerste volgende wedstrijd zal Miami Worldcup zijn.

 

naar boven